Бившият депутат от Реформаторския блок Настимир Ананиев в интервю пред OFFNews за новия

...
Бившият депутат от Реформаторския блок Настимир Ананиев в интервю пред OFFNews за новия
Коментари Харесай

Настимир Ананиев: България е политически и икономически окупирана

Бившият народен представител от " Реформаторския блок " Настимир Ананиев в интервю пред OFFNews за новия му политически план, за това дали е допустимо Европейски Съюз да оправи България и къде съгласно него беше огромната неточност на " Реформаторския блок ".

Преди няколко месеца основахте първата паневропейска партия в България, ще обясните ли какво тъкмо значи това?

Основахме европейска партия " Волт ", което е българският клон на " Волт " Европа - първата паневропейска партия. Защо споделям първата? Защото досега на европейска сцена статут на европейска партия получават само европейските фамилии. Това са АЛДЕ, ПЕС, ЕНП и още няколко, само че те действително не са една партия. Те са семейство, в което могат да влязат доста разнообразни партии. Например в фамилията на ЕНП в България има 5 партии.

" Волт " е партия, която работи с една конструкция, която има едни европейски цели и към този момент на национално равнище политиките се свеждат до особеностите на самата страна.

В какъв брой страни е учредена " Волт "?

Вече в 10 страни. Наскоро в Австрия учредихме десетата, като до края на годината ще станат 13. Имаме учредени партии в Германия, Франция, Испания, Дания, Португалия, Италия, Холандия, Швеция. Идеята е до края на годината да имаме учредени партии в половината членки на Европейски Съюз, които да могат да вземат участие на евроизборите следващата година.

За да се назовава " Волт " паневропейска партия, не би трябвало ли да визира всички страни в Европа?

Точно по този начин. Имаме структури във всички страни от Европейски Съюз, а също така в Швейцария и в Албания. Въпросът е, че процесът за регистрацията на партия лишава време. Има разнообразни особености - в някои страни би трябвало да се събират подписи, а в други пък имат условие да бъдеш подсилен от локален член на националния парламент или на районен подобен.

Защо тъкмо " Волт "? Звучи малко енергийно.

Това е и задачата в действителност. След една доста огромна полемика, се обединихме към това, че имаме потребност от нова сила в политиката. И " Волт " е това - нова сила на остарелия континент.

Целта на " Волт " е да покаже какъв брой е значим Европейски Съюз във всяко едно кътче на съюза - и в най-малкото обитаемо място хората да схващат какво в действителност съставлява той. Ние имаме вяра в концепцията за единна Европа - Европа, която може да работи на един федеративен модел, както в действителност е замислено от създателите на Европейски Съюз.

Как Вашата европейска обща политика се придвижва на национално равнище във всяка една страна. Това не основава ли проблеми? Нали всяка една страна има своите специфики?

Има доста общи неща, които могат да се вършат. И те касаят безусловно всички страни на европейско ниво. Но към този момент всяка една страна има своите особености.

Например - в случай че в Испания един от най-големите проблеми е младежката безработица, в България, съгласно нас, един от огромните проблеми е опазването на здравето. Можем ли да кажем, че у нас здравната система е на европейско равнище? Не, не можем. Друг проблем е възнаграждението у нас - и то не е на европейско равнище. Малкият и микробизнес е сплескан.

Това не значи, че ние нямаме младежка безработица и не би трябвало да предложим политики в тази сфера. В България, а и освен, има доста неща, които могат да бъдат наложени от Европейски Съюз.

Споменахте хората в дребните обитаеми места. Не смятате ли, че концепцията за наддържавна и общоевропейска политика може да им прозвучи непозната, когато са обградени от проблемите в всекидневието си? Дори на обичайните партии към този момент им е мъчно да накарат хората да им се доверят. Как ще решите този проблем?

Опитът, който имаме от обикалянето из страната и говоренето с хората, демонстрира, че на всеки един човек, на който се изясни концепцията, той я схваща. Просто би трябвало да достигнем до повече хора. Много хора не познават механизмите на Европейски Съюз, не знаят, че в действителност Европа прави доста неща за България. Така е, за жалост, около евроскептиците и хората, които желаят да работят против Европейски Съюз. Освен това, знаете какви погрешни новнини влизат по медиите - Европа ще не разрешава кривите краставици или ще не разрешава шкембето. Поддържа се този евроскептицизъм. Но в действителност Европа дава доста лостове, които са свързани с права, с метод, по който може да се доближи до казуса на всеки един.

Едно от нещата, които ние желаеме да се случи, е обвързвано с кметовете. В момента те, с цел да аплайват по еврофондове, би трябвало да минат през министерствата. Там се получава една цедилка и фондовете се разпределят сред " наши хора ". Ние желаеме да има опция, на конкурентен принцип, всеки един кмет да може непосредствено да кандидатства непосредствено в Брюксел.
За нас е доста значимо българите да се почувстват европейци. В момента не е по този начин. Няма го европейското достолепие, което всеки българин заслужава.

Освен това нашата концепция е посредством европейска партия " Волт " да дадем неповторима опция на българите в чужбина. Даваме опция всеки един от тях да се включи в локалната организация на " Волт ". Например в Германия има над 200 хиляди българи, които могат да се включат в партията и на локално равнище да съставляват българската диаспора, като влязат в листи за другите типове избори. Така ще могат да съставляват общността, само че и да оказват помощ на България, когато се наложи.

Идеята Ви е Брюксел да има повече директно отношение към процесите в страната за сметка на националните институции. На фона на евроскептицизма, който и Вие споменахте, това не е ли още един проблем пред плана Ви?

Нека да сме наясно - България е стопански и политически превзета. Държавата е превзета от разнообразни кръгове с разнообразни ползи. И колкото и да се опитваме да се залъгваме, че има някаква независимост - тя е доста лимитирана. Всъщност ние не се разграничаваме от Унгария, против която беше стартират развой на наказания поради ограничение свободата на словото, поради липса на правосъдна система.

И смятате, че можете да измененията обстановката в България благодарение на Европейски Съюз?

Да, единственият метод да си върнем страната е посредством европейските лостове. В Европа има стандарти на полезности, на независимост, които Европейски Съюз подсигурява. Единствено посредством европейските лостове ние можем да създадем живота на всеки един човек по-добър. Това е и верният път за България.

Разбира се, Европейски Съюз има потребност от промяна и Brexit не стана инцидентно. По време на акцията за излизане на Англия от съюза могат да се видят доста от опорните точки на хора като Найджъл Фараж, които използваха посредством популизъм и операция слабостите на Европейски Съюз.

В съюза би трябвало да се промени модела, има потребност от промяна. Екологичен потенциал би трябвало да придобие доста по-голяма тежест. Трябва да може той самичък да основава законодателство, което да важи за целия Европейски Съюз.

Липсата на бистрота е другият проблем в Европейски Съюз - взимане на решения, реализиране на консенсуси. Трябва да се види по какъв метод този развой да бъде усъвършенстван.

От думите Ви разбирам, че за Вас евроизборите са значими. Ще се явявате ли на идния избор?

Да, ще се явяваме. Но ще се явим и на всички други избори - и за локален парламент, и за народен. Защото, когато искаш да налагаш политики, дори и с европейска визия, ти би трябвало да влезеш на всяко едно равнище, с цел да можеш да ги наложиш.
Евроизборите са значими, с цел да имаме естрада в Европейския парламент. Нашата цел е " Волт " на европейско ниво да има 25 депутати от 7 страни членки, с цел да бъдем в обособена група в европейския парламент.

Имате ли желание да се коалирате с някоя от българските партии за евровота?

Не сме обсъждали такава алтернатива. За нас е доста значимо първо да забележим първо дали изобщо ще има някакви обединения, които да са близки до нас и ще се явяват на идния избор. В множеството случаи всяка обособена партия издига лична листа.
Като човек, който към този момент е бил в коалиция, която излъчи и евродепутат - Реформаторския блок, съм видял и минусите. Важното е да не се излъжат гласоподавателите и техните упования.

И въпреки всичко - виждате ли възможни съдружни сътрудници да вземем за пример в " Демократична България ", ДБГ, на която бяхте член, в Съюз на демократичните сили?

Хора, които имат една концепция и могат да се брандират по някакъв метод като съидейници за развиването на страната, сигурно могат да намерят някакъв общ език. Обаче дяволът постоянно е в детайлите. Според мен това, което провали Република България, беше персоналното его и дрязгите сред разнообразни хора, които бяха в лидерските екипи на обособените партии. Ако повторим същата неточност с сходна коалиция, тогава какво ще е по-различното от Република България?

А за какво напуснахте ДБГ?

Аз и обществено разгласих, имаше няколко аргументи, само че основно две. В ДБГ трябваше да се проведат едни доста бързи избори, да бъде определен за водач младеж и да му бъде даден картбланш да развие нова визия за партията. Такива бързи вътрешни избори нямаше, конгресът беше отсрочен. Видях отвращение за смяна и за налагане на нов метод за правене на политика.
С новия водач - Димитър Делчев, се познаваме. Пожелавам му триумф. Въпросът е, че в случай че искаш да правиш нови неща, може би би трябвало да се отърсиш от някои остарели такива.

За какви остарели неща говорите?

Да кажем, че когато правиш нещо с нова визия, може би е хубаво да се стартира начисто.

Споменахте напрежение в Реформаторския блок на предходните евроизбори. За какво говорите? Имаше ли нещо общо то и с това, че в последна сметка тогавашният водач на ДБГ Меглена Кунева не стана евродепутат, която беше изместена с преференции?

Не, аз не мисля, че дрязгите тогава бяха свързани с това нещо. Аз съм един от най-големите последователи на преференциалния избор. Той дава опция на гласоподавателите да гласоподават за претендент, които утвърждават персонално. Може да не харесва обединението, само че когато гласоподавателят види човек, на който се доверява, гласоподава за него.

Тогава, на евроизборите, такива бяха опциите, и по подобен метод се случи.

Тук ще се върна към първия ви въпрос и европейските фамилии. У нас " Демократична България " са на нож към властта на господин Борисов. Но ето, в случай че вземем господин Малинов, който беше определен за евродепутат тогава, а в този момент е в тази групировка, е част от ЕНП дружно с евродепутатите на ГЕРБ. Те всеки ден гласоподават дружно разнообразни неща в Екологичен потенциал. За мен това е някакво накриво схващане за работа.

Но и " Реформаторският блок ", от който и Вие бяхте народен представител, също стартира с говорене против Борисов и тогавашното ръководство, а след това влязохте в коалиция с тях.

Точно по този начин. Но дано Ви кажа - аз персонално считам, че не беше неточност, че влязохме в коалиция с тях. Беше напълно резонно едни хора, които са в едно европейски семейство, да се опитат да ръководят дружно страната. И ние се опитахме, само че се оказа, че това не е допустимо.

Къде беше грешката?

Грешката, че не излязохме по-рано от обединението с ГЕРБ.

Защо не излязохте по-рано?

Поради решения на органите, които взимаха решения. Аз персонално съм дал своя вот три пъти за излизане от обединението с ГЕРБ. Първият път беше още на шестия месец, когато беше отритнат първия антикорупционен закон. Тогава имаше гласоподаване в ДБГ. Аз гласувах да се излезе от обединението с ГЕРБ.

Защо, освен това състояние, не напуснахте ДБГ още тогава, а изчакахте толкоз доста време?

Ако следите моята активност, отговорът е много явен. Знаете, че като ръководител и член на транспортната комисия в Народното събрание, се занимавах с промени в Закона за придвижване по пътищата. Тогава направихме над 100 промени на самия закон и то много тежки. Имаше съществени промени, които бяха значими и сега стартират да се ползват.

За мен беше значимо да довърша този закон. Той беше признат на 21 януари, а на 27-ми президентът разпусна Народното събрание.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР